Ook een trendy en eigentijds terras?

De terrastrends lopen gelijk met veel trends van wonen. Het gebruik van mooie, natuurlijke materialen. Meer kleur en minder grijs, mooie verlichting en veel sfeer zijn zeker terrastrends voor 2018.

Terrastrend 1: – natuurlijke materialen

Het gebruik van natuurlijke materialen in tuinen is zeker zichtbaar in de tuinmeubelen. Waar de laatste jaren veel eigen tuinmeubelen werden gemaakt van sloophout, is de trend van duurzame houten tuinmeubelen in 2017 en 2018 zichtbaar geworden. Hout, bamboe en rotan als materiaal voor uw tuinmeubelen, schuttingen en overkappingen.

Rotan
De basis voor rotan-meubelen zijn lianen die door de bomen in het oerwoud slingeren. Sinds 1850 zijn er in Indonesië verschillende rotan plantages. Omdat rotan niet zonder bomen kan, daar steunen ze namelijk op, is dit goed nieuws voor de natuur. Rotan-plantages zorgen voor extra woud, wat er in Borneo bijvoorbeeld voor heeft gezorgd dat er meer veilige leefruimte is voor orang-oetangs.

Bamboe
Bamboe is geen hout, maar valt onder de grassen. Het groeit in de tropische en subtropische gebieden van Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Omdat bamboe een grassoort is, sterft de plant niet af door de kap. In tegenstelling, de kap stimuleert de groei van nieuwe scheuten. Bamboe groeit snel, zo tussen de 5 tot 20 centimeter per dag. Een vierkante hectare bamboe levert 30% meer zuurstof dan een bos met bomen.

Hout
Het hout om meubels van te maken komt uit duurzaam beheerde bossen. De meubels zijn te herkennen aan het FSC-keurmerk. Een andere duurzame houtsoort is steigerhout. Voor meubels van steigerhout wordt vaak gebruik gemaakt van hout afkomstig uit de bouw, en dan met name de steigerbouw. Dit vurenhout krijgt in de meubelindustrie een tweede leven. Mooi gevalletje recyclen dus.

 

 

Terrastrend 2 – Urban Farming

Bij Urban Farming wordt voedsel gekweekt op plekken waar je het niet direct zou verwachten. Een dakterras in de stad een moestuin of zelfs binnentuinen. Urban farming zal in 2050 een belangrijke oplossing zijn voor het tekort aan landbouwgrond. Leuk, nuttig en trendy. In de grote steden zijn op daken verschillende daktuinen te vinden. Rondom ons eigen huis is het mogelijk gebruikt te maken van speciale potten, waarmee verticaal tuinieren mogelijk wordt. Terug naar de tuinen van Babylon?

Inspiratie opdoen voor Urban Farming?

In Amsterdam zijn diverse Urban Farming projecten gerealiseerd. Het nieuw te openen QO Hotel wordt een van de meest duurzame hotels ter wereld. Op de bovenste verdieping wordt in een kas, planten en vissen gekweekt. De planten halen in deze kas CO2 op uit de lucht en dient groen keukenafval uit het restaurant als compost. Urban Farming Zuidpark, is het grootste urban farming dak van Europa, om groenten te telen, te oogsten en op te eten. In Rotterdam zijn bekende Urban Farming projecten, de stadsboerderij aan de fruithavens en Rotterzwam in bleu city.

 

Terrastrend 3 – Bescherming

Een terras dat open is bij mooi weer en bescherming biedt bij regen, wind en herrie. De trend om een balkon af te sluiten met balkonglas, of een overkapping op het dakterras, met een flexibel dak en flexibel te openen zijkanten zet door. Met een overkapping kan het dak gemakkelijk gesloten of geopend worden en biedt het dak in gesloten toestand bescherming tegen wind, zon en regen. Het flexibel te openen en te sluiten dak, kan gemaakt worden van lamellen, oprolbaar of opvouwbaardoek, glas, hout, staal of polycarbonaat. Ook de zijkanten kunnen gemakkelijk afgedicht worden met oprolbare doeken, lamellen of glas.

bescherming 1: – het dak

Het dak van een terrasoverkapping heeft als voordeel dat het gemakkelijk geopend en gesloten kan worden, afhankelijk van de weersomstandigheden. Een doek kan geheel automatisch opgerold of gevouwen worden, om met een slim systeem worden opgerold als zonnezeil. Luxe lamellen daken, met lamellen die kunnen kantelen zijn leverbaar met luxe, duurzame aluminium lamellen. Ook glazen overkappingen kunnen automatisch worden geopend.

bescherming 2: – de zijkanten

De zijkanten van de overkappingen kunnen worden voorzien van buitengordijnen, glaswanden of automatisch te sluiten doeksystemen. De verschillende systemen kunnen zeer windvast worden uitgevoerd, zodat het terras veelvuldig kan worden gebruikt.